Marc Mulders ontwerpt glas-in-loodramen

Thema 'Goed zijn voor de aarde en voor elkaar'

De bekende schilder-glazenier Marc Mulders ontwerpt in 2022 drie glas-in-loodramen voor de voormalige doopkapel van de basiliek in Oirschot. De nieuwe ramen hebben als actueel thema ‘Goed zijn voor de aarde en voor elkaar’.

Ontstaan van het plan

Toen Leendert Spijkers vorig jaar de Theresiakapel op landgoed Baest opnieuw inzegende, ontmoette hij daar Marc Mulders. Die had voor deze kapel twee glas-in-loodpanelen ontworpen. Na afloop vroeg pastoor Spijkers Marc om eens na te denken over mogelijke glas-in-loodramen voor de Sint-Petrusbasiliek. En bij de boskapel, te midden van de mooie natuur, vertelde pastoor Spijkers aan hem welke boodschap de ramen wellicht zouden kunnen vertellen. Een boodschap geïnspireerd door Franciscus van Assisi, zijn liefde en zorg voor de natuur, en door de encycliek Laudato Si’ van paus Franciscus, die oproept tot het eren en beschermen van de natuur.

Werkgroep en Comité van Aanbeveling

Pastoor Spijkers stelde een werkgroep samen en gezamenlijk is gekozen voor het thema van de ramen ‘Goed zijn voor de aarde en voor elkaar’. Want ook dat laatste is belangrijk: we moeten ook oog hebben voor onze medemensen.

Er is een Comité van Aanbeveling opgericht met daarin: Judith Keijzers-Verschelling, Felie Spooren, Leendert Spijkers, Veronica van de Mortel-Henkell, Ton van Veen, René Meeuwissen en Toon van den Oord.

Wilt u een bijdrage geven?

De productie van de ramen gebeurt door glasatelier Kunstregie in ’s-Hertogenbosch, dat ook de ramen in de Sint-Jan heeft gerestaureerd. Drie glas-in-loodramen van zo’n groot formaat zijn een kostbare aangelegenheid. Vele maanden zal Marc Mulders met een team van ambachtsmensen aan de ramen werken. Ieder met zijn eigen specialiteit: glas snijden, etswerk, emaille-grisaille schilderingen, in het lood zetten ... Ook het antiek mondgeblazen glas dat gebruikt zal worden is zeer prijzig. Al met al zullen de kosten dan ook € 190.000, inclusief wellicht terug te vorderen BTW.

Inmiddels zijn er al diverse schenkingen binnengekomen, naar aanleiding van het jubileum van de pastoor. Maar er is nog meer nodig. Wilt u dit project financieel steunen en spreekt dit actuele thema u aan: maak dan een bijdrage over via deze doneerpagina of door overmaking op banknummer NL75 RABO 0107 324822 ten name van de stichting Behoud Sint-Pieter Oirschot, onder vermelding van 'Ramen'. 

Schenken of nalaten

Schenken of nalaten

Wilt u de Stichting in uw testament opnemen, of een schenking doen? Uw nalatenschap geeft het monument toekomst.

» Lees meer

Monument in het blauw

Monument in het blauw

Met het boek Monument in het blauw brengen Nicoline van Tiggelen en James van Leuven het verhaal achter de Sint-Pieter.

» Lees meer
Donaties IBAN NL76 RABO 0107 3248 22 t.n.v. stichting Behoud Sint-Pieter Oirschot

Stichting Behoud Sint-Pieter Oirschot